Im an idiot when it comes to these things..... Help?

Discussion in 'Tech Discussion' started by Jr194, Sep 11, 2017.

  1. Jr194

    Jr194 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2015
    Messages:
    153
    Likes Received:
    89
    Reading List:
    Link
    So i got Shadow Warrior for free a couple of weeks ago, and I am now only downloading it. However, my laptop isn't really a gaming laptop and I dont want to wait for the download for hours only for me to be disappointed because my laptop can't handle the game. So I checked the system requirements, but I have no idea what it means ;_;
    can anyone tell me if my laptop can handle it

    My laptop's specs:
    Operating System: Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 14393) (14393.rs1_release.170706-2004)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: HP
    System Model: HP Notebook
    BIOS: F.17
    Processor: Intel(R) Core(TM) i3-6100U CPU @ 2.30GHz (4 CPUs), ~2.3GHz
    Memory: 6144MB RAM
    Available OS Memory: 6034MB RAM
    Page File: 4092MB used, 8086MB available
    Windows Dir: C:\windows
    DirectX Version: DirectX 12
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: Using System DPI
    System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    DWM DPI Scaling: Disabled


    Shadow warrior Minimum requirements:
    • OS: Windows XP / Vista / 7 / 8
    • Processor: 2.4 GHz Dual Core Processor or higher
    • Memory: 2 GB RAM
    • Graphics: ATI Radeon HD 3870/NVIDIA 8800 GT or better
    • DirectX: Version 9.0c
    • Storage: 15 GB available space
    • Additional Notes: An unabashed love of katanas is preferable.
     
  2. Ddraig

    Ddraig Well-Known Member

    Joined:
    Apr 6, 2016
    Messages:
    136
    Likes Received:
    69
    Reading List:
    Link
    It will work
     
    Jr194 likes this.
  3. pukeofhurl

    pukeofhurl The Philosopher

    Joined:
    May 2, 2016
    Messages:
    268
    Likes Received:
    191
    Reading List:
    Link
    isnt that game from the 90s? or is shadow warrior a remake/sequel?

    and yes your pc has the minimum
     
    Jr194 likes this.
  4. Jr194

    Jr194 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2015
    Messages:
    153
    Likes Received:
    89
    Reading List:
    Link
    Yay Ima play it then

    It's $40 on steam so idk
     
  5. GuldTasken

    GuldTasken Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2016
    Messages:
    430
    Likes Received:
    331
    Reading List:
    Link
    Simple answer? No. Why? Laptop has no love for katanas.

    On serious note it might be a tad weak. Lack a little processor and graphic I don't know. Since there is no mention of it in your laptop. But you might on lowest settings.
     
    kenar and Jr194 like this.
  6. Jr194

    Jr194 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2015
    Messages:
    153
    Likes Received:
    89
    Reading List:
    Link
    Ima just pray to the god of games that my laptop will let me play :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
     
  7. Milanin

    Milanin [Reader] [???] [Freeloader]

    Joined:
    May 6, 2016
    Messages:
    577
    Likes Received:
    463
    Reading List:
    Link
    If you don't understand these things:
    https://www.systemrequirementslab.com/cyri

    C(an) Y(ou) R(un) I(t) -- It downloads a detector, which then sends it back to the site, and it shows if you meet the minimum/recommended
     
    JackStone, kenar, runsing and 3 others like this.
  8. wtfkjp

    wtfkjp ASDFGGWP

    Joined:
    Feb 12, 2016
    Messages:
    428
    Likes Received:
    242
    Reading List:
    Link
    unfortunately you are missing a video card (or you just forgot to include it on your specs, look for the sticker on your laptop if it got "radeon" or "geforce/nvidia" to see if it got gpu)

    You passed everything in minimum requirements but the video card.
    it is playable but expect massive lag

    may be playable on 20-30 fps at lowest settings possible (and im still being optimistic with it)
     
    Nyamsus likes this.
  9. Nyamsus

    Nyamsus Fumuu~~

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Messages:
    5,420
    Likes Received:
    5,211
    Reading List:
    Link
    is that game allow you to change graphic setting?
    just change everything to Low/min
     
  10. Jr194

    Jr194 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2015
    Messages:
    153
    Likes Received:
    89
    Reading List:
    Link
    I think this is the graphics card:
    Card name: Intel(R) HD Graphics 520
     
  11. wtfkjp

    wtfkjp ASDFGGWP

    Joined:
    Feb 12, 2016
    Messages:
    428
    Likes Received:
    242
    Reading List:
    Link
    thats the onboard gpu(aka integraded graphics card),expect lag because it's eating the resources from your cpu;i3-6100

    video card(aka dedicated graphics card) is what we need to make this baby run. unfortunately if your computer dictates it's gpu is HD from intel, it meant it didnt have the dedicated GPU (Radeon and Geforce is what we need)

    EDIT:
    as you can see, in minimum requirements
    Graphics: ATI Radeon HD 3870/NVIDIA 8800 GT or better
    you would be needing a dedicated graphics card for it. and has to be greater than Radeon's HD 3870 or NVDIA's GT 8800
     
  12. RRL Vocaloid

    RRL Vocaloid RoyalRoadl.com Slepragt

    Joined:
    Mar 20, 2016
    Messages:
    845
    Likes Received:
    1,249
    Reading List:
    Link
    I played it with lowest settings with similar laptop. It's playable but janky.

    Do it on lowest difficulty and just spam the katana. Expect to be unable to hit the side of a barn with the guns until you get used to the lag.
     
  13. bob3002

    bob3002 Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2016
    Messages:
    425
    Likes Received:
    188
    Reading List:
    Link
    kenar and runsing like this.
  14. wtfkjp

    wtfkjp ASDFGGWP

    Joined:
    Feb 12, 2016
    Messages:
    428
    Likes Received:
    242
    Reading List:
    Link
    incorrect,
    sadly( in laymen term )
    HD graphics is heavily dependent with the computers CPU, so if you got a i7 for that, it could run fine or better, but if you got i3 just like OP, i believe having a dedicated 8800 GT gpu would be faster.

    In technichal term, i3 cpu has lower clock power than i5 or i7's, that also goes for it's integrated gpu clock power. and it also eat's your cpu's processing power, so instead of having your cpu running the program 100%, it will use less because another resource for graphical calculation was being used, if you add an external dedicated GPU, you would have the 100% for the program and 100% for graphics calculation to the gpu thus faster.
     
    kenar likes this.
  15. Ai chan

    Ai chan Queen of Yuri, Devourer of Traps, Mindbroken Witch

    Joined:
    Nov 7, 2015
    Messages:
    5,276
    Likes Received:
    11,196
    Reading List:
    Link
    You should be able to run it at least. Is it playable? Heheheheh, likely not. Even at the lowest graphical setting you'd probably be pulling your hair at the long loading time or lagging gameplay.

    Integrated Intel (HD) GPU can be treated as last ditch GPU when you have nothing else better. If you run your system through systemrequirements, you will find that that they will say your system is below minimum spec and you won't be able to play it. Most of the time though, you can play it, just that the developers of the game suggest that you don't play it on that spec because they don't want bad steam evaluations.
     
  16. JackStone

    JackStone Active Member

    Joined:
    Sep 11, 2017
    Messages:
    87
    Likes Received:
    87
    Reading List:
    Link
    You'll most likely be able to run it, but I doubt you can play it in peace.
    You barely even have the minimum requirements to run it, much more actually smoothly playing it.
    Just change your graphics card and processor, then you'll be able to smoothly run it.
     
  17. DZ_Spellcaster

    DZ_Spellcaster Member

    Joined:
    May 22, 2017
    Messages:
    66
    Likes Received:
    17
    Reading List:
    Link
    Play Project Brutality + Oblige Level Generator.... Much better gameplay...